nyitokep

Kollégiumi karácsony - december 18.

1karacsony1

 


Mikulás-est - december 5. 

2Mikulas1

Képek >>

 Kollégiumi hétvége - november 15-17.
3kolihetvege

 Megemlékezés az aradi vértanúkról - október 7.
Leiningen2

A 13 aradi vértanú közül többen is kötődnek a Bánáthoz. Leiningen-Westerburg Károly törökbecsei feleségének írt levelének részletei is elhangzottak megemlékezésünkön.

 

 

Leiningen-Westerburg Károly  levele feleségének (részletek)

 

Egyetlen, utolsó leheletemig szeretett Lizám!

 

A kocka eldőlt, és csak kevés órám marad még e világon, hogy előkészüljek a keserves lépésre. – A halál nem volna rettenetes rám nézve, ha egyedül állnék; de a rád és ártatlan gyermekeimre való gondolat, drága Lizám, súlyosan nehezedik lelkemre.

A csapás nem ért készületlenül. Azt hittem, mindenre készen vagyok: és mégis e pillanatban görcsösen vonaglik a szívem arra a gondolatra, hogy téged, legnagyobb kincsemet, örökre elveszítelek. – Nem! – nem örökre! Erős a hitem, hogy egy szebb és jobb élet következik erre az életre; szellemem körülötted fog lebegni, mert hisz a szellemnek mindenütt van hona, ameddig Isten mindenhatósága ér.

 

Szívesen, ó, mily szívesen éltem volna, hisz megvolt mindenem, ami boldoggá teszi az életet, olyan boldog voltam a veled való házasságban, amilyen csak lehet az ember.

Milyen tisztán és fenségesen áll előttem emléked, mennyire szeretném, ha ki tudnám fejezni szavakkal, milyen fájdalmas érzéssel gondolok rád! Adjon erőt a mindenható Isten, aki szívembe lát, hogy úgy halhassak meg, mint egy keresztyén. Mindig híven hódoltam őseim vallásának, a lelkész kezéből fogadtam hitem vigaszát, és kész vagyok uram és teremtőm ítélőszéke elé lépni.

 

És te, Lizám, aki mint a vigasz és remény angyala álltál mellettem, kinek csak gyöngén viszonozhattam azt a boldogságot, melyét túláradó szereteteddel szereztél nekem: adjon Isten bátorságot és erőt neked súlyos végzeted elviselésére.

Nekem pedig bocsásd meg, drága Lizám, ha ez életben megbántottalak vagy nem voltam elég gyöngéd hozzád. Nem hallhatom hangodat, de szívem azt mondja, hogy megbocsátsz.

Igen, Lizám, remélem, hogy te is, habár fájdalmasan, de engedelmesen és alázatosan szembe tudsz nézni sorsoddal. – Imádkozom érted és gyermekeimért forró áhítattal, és azt mondják: egy halni induló imájának és áldásának különleges ereje van. – Tudom, hogy vérezni fog a szíved; de a gyerekek iránti kötelességeid érzete meg fogja enyhíteni fájdalmadat, és nem sok idő múlva eleven másomat láthatod majd Árminunkban, aki annyira hasonlít rám. A gyerekek még meg vannak kímélve a fájdalomtól, és ez jól van így, ők a te szavaidból fogják megismerni apjukat, és ki mondhatná meg nekik jobban, mint te, hogy apjuk, bár az emberi törvények elítélték, szívében becsületes ember volt, aki meggyőződéséért halt meg.

 

Édes drága Lizám! Gyermekeim! Éljetek boldogan! Nemsokára kiszenvedek. Még egyszer köszönet hű szerelmedért, mindenért, amit értem tettél. – Istenem, Istenem! Nem bírom tovább. Isten veled, életem, mindenem!

Arad, 1849. október 5.

Holtig hű Károlyod

  Zarándoklat Nisbe - szeptember 20-21.
4Nis1

 

Képek >>

 
 Kollégiumi beavató szeptember 10.
5koli

 

Képek >> 

 
  Doroszlói búcsú - szeptember 7-8.
6Doroszlo

Kollégiumunk Stella Maris kórusa is meghívást kapott a doroszlói Kisboldogasszony Búcsúra. A lányok a meglehetősen hideg este ellenére szépen teljesítettek :)

Köszönjük, hogy büszkék lehetünk rájuk!

Képek >>

 
 A következő tanévre is várunk önkéntest!
7onkentes

Keresünk olyan 20 év feletti magyarországi lányokat, akik szívesen vállalkoznának arra, hogy önkéntesként segítsenek kollégiumunkban, Nagybecskereken.


Elsősorban a nevelői feladatokban: pl. ébresztés - fektetés, tanulóórai felügyelet, valamint választható kiscsoportos foglalkozások vezetésében (akár saját ötlet alapján :)

Talpraesett, határozott, némi pedagógiai érzékkel megáldott lányokra lenne szükség, akik nem ijednek meg 40 kamaszlánytól...

 
 Ezüstcsengő Nagykikindán - június 16.
8ezustcsengo

Kollégiumunk Stella Maris kórusa is részt vett a vajdasági egyházi kórusok Ezüstcsengő szemléjén Nagykikindán.

A lányok a kötelező dal (Jézus, életem, erőm, békém...) mellett főként gregorián dallamokat énekeltek.

 

Büszkék vagyunk rájuk!

 
 Elköszöntünk Annától - június 13. 
9anna

A 2012/13-as tanévben a kollégiumban  önkéntesként segítő Kovács Annát búcsúztattuk el, aki a hétvégén végleg visszautazik Magyarországra. 

Egy dalban köszöntük meg neki mindazt, amivel megajándékozott bennünket:

 

  Köszönjük szépen, Annácska, néked, 
      Áldjon a Jóisten téged!

A horgolásért s a korholásért 
    Áldjon a Jóisten téged!


A sok tornáért és jótanácsért 

    Áldjon a Jóisten téged!


A gyöngyözést is köszönjük szépen, 
    Áldjon a Jóisten téged!


Hogy este mindig hosszan fektettél, 
    Áldjon a Jóisten téged! 


Mindenért, amit érettünk tettél 
    Áldjon a Jóisten téged!


Hogy velünk éltél, köszönjük szépen, 
    Áldjon a Jóisten téged!


Nem tudunk már vigyázni rád,
    Áldjon a Jóisten téged!

 
 Tanévzáró vidám esti együttlét - június 12. 
10vakacio

Játszottunk földrengést, felemeltük a legfiatalabbat, írtunk dalszöveget a Kedvesem vagy a Tüzed Uram dallamára, Activity-ztünk, fogalmaztunk üzenetet a leendő elsősöknek, ettünk cérnáról pattogatott kukoricát - és végül megnéztünk egy PPT-t, amit Anna készített az elmúlt tanév élményeiből :)
És mindeközben sokat nevettünk :)

 Ballagás - május 14.

11ballagas 

  

 

Idén kilencen ballagtak a kollégiumból:

 

Bovánovics Norina - Péterréve
Csuzdi Orsolya - Padé
Dani Éva - Székelykeve
Dékány Erika - Tiszaszentmiklós
Gáspár Krisztina - Székelykeve
Győri Brigitta - Udvarnok
Magyar Jusztina - Magyarcsernye
Nyári Krisztina - Nagykikinda
Szalkai Cecília - Magyarcsernye

 "Budapest örökre a szívemben marad" - budapesti kirándulás - április 26-28. 

12Budapest

Idén április utolsó hétvégéjén kerekedtünk fel és vettük utunkat a magyar főváros felé. A hajnali 5 órai indulás megrázó élményéből a határon ocsúdtunk fel. Erre több mint három óránk volt :(

Kollégiumunk izgatott csapatát a Boldogasszony Iskolanővérek budapesti iskolája, a Patrona Hungariae Gimnázium látta vendégül, méghozzá nagy kedvességgel, és a legteljeskörűbben. Ez úton is szeretnénk köszönetet mondani nekik. 

A hosszadalmas határátlépés után látnivalók és élmények hada várt ránk:

"Megérte a sok várakozást és a fárasztó utat, mert Budapest egy tökéletesen szép város. A Patrona kollégiumában szállásoltak el bennünket, ahol mindenki nagy vendégszeretettel fogadott bennünket, és ahol nagyon jó ételeket kaptunk. 
Először a Budai Várat és a Mátyás-templomot látogattuk meg. A Budai Vár fantasztikus kilátást nyújtott Budapestről.
Szombat délelőtt a kollégiumban a médiáról és annak káros hatásairól beszélgettünk, és sok új információt hallottunk. Ebéd után az egyik legismertebb Budapesti középületbe, az Országházba mentünk, ahol a Szent Koronát és a többi koronázási ékszert is láthattuk.
A nap végén a Margitszigetre mentünk, méghozzá metróval és villamossal utaztunk a Margit hídig. A sziget csodálatos volt és viccelődéssel és kacagással töltöttük időnket a szigeten. Vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeumban voltuk, majd ebéd után elindultunk hazafelé.

Nagyon élveztem a kirándulást és Budapest örökre a szívemben marad!"

Erzsike

 

"Hajnali 5 órakor még mindenki ásítozva várakozott az indulásra, de én egy kicsit sem éreztem azt, hogy szükségem lenne alvásra. Legbelül készen álltam arra a zsúfolt hétvégre, ami várt ránk. Egy szempillantás alatt Budapesten, sőt egy magyar óra közepén találtam magamat, ahol Romeo és Júlia történetét hallhattuk Shakespeare-től.

Majd a belvárosban sétálva idegen emberek vettek körül, mindenki más nyelven beszélt. Magyar szavakat alig hallottam, de a régi épületek, az utcák fényei, a mosolygó emberek, mind nyugalmat árasztottak. Biztonságban éreztem magamat. A Margitsziget felé metrózás, a vattacukor, a fagyi, a sok séta Budapesten, a fények, az emberek, mind felejthetetlen élmények!"

Glória

 

"Jártam már Budapesten, de a Sziklakórházban még soha! Sok érdekes dolgot tudtam meg erről a kórházról és a II. világháborúról is. Ebben kórházban viaszfigurákkal mutatják be az orvosok és az ápolók munkáját. 
Érdekesség, hogy emeletes ágyakat használtak. Erre azért volt szükség, mert nagyon sok sérült volt. 
A Sziklakórház évtizedekig, még a háború után is jól el volt rejtve. Szerintem ennek a kórháznak még rengeteg titka van, ami feltáratlan. Mindenkinek, akit érdekel az egészségügy és a II. világháború története, ajánlom, hogy látogassa meg a Sziklakórházat. Érdemes megnézni!" 

Vali

Képek >>

 A nő, akinek küldetése van – Debrecen - április 19-21.

12Kuldetesesno

A  női küldetéseket, a nők küldetését járta körül a  debreceni Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium szervezésében megrendezett szümpozion, melyen kollégiumunk főiskolás lakói vehettek részt. Az előadók között több neves szakember és egyházi személy volt. Természetesen nem csak nők, hiszen a szümpozion egyik fontos mondanivalója, hogy a nő és a férfi önmagában csak egy-egy fél.

Az előadások nem a női mivolt piedesztára állítására törekedtek, hanem a nőt a férfival és a világgal alkotott egységben igyekezték szemlélni, valamint a jelenlévő fiatal lányok számára bátorítást adni egy kiegyensúlyozott és kibontakoztatott élet megtalálásához, amihez meg kell látniuk és hallaniuk az Istentől származó küldetésüket, igazi hivatásukat.

A szümpozion magas színvonala a kezdetektől, megérkezésünk pillanatától borítékolható volt. A fogadtatás profizmusa, gördülékenysége mellett, a nagybecskereki főiskolás lányokkal bebocsátást nyertünk a Feminine Studies Szakkollégium belső köreibe: a szakkollégiumban az ott lakó lányok között kaptunk szállást. Így alkalmunk volt megérezni azt a sok pozitív női kisugárzást, amit a kollégiumban Petra nővér teremtő erejéből a szakkollégista lányok visznek tovább.  

Kovács Anna önkéntes

Képek >>

 Egy délután az idősekkel - április 7.

13idosekkel

Vasárnap délután 38 nagybecskereki magyar időst láttunk vendégül kollégiumunkban. A szentmise, uzsonna és a kollégiumi kórus műsora után közös éneklésre és beszélgetésre került sor.
A kollégista lányok élményeiből szemezgettünk:

 

"Egy különleges vasárnap délutánom volt, mert sok néninek és bácsinak szereztünk örömet. örültem, hogy a szentmisén együtt vehettünk részt és bemutattuk a kollégiumi kórust is."

"Vasárnap egy meghitt délutánt tölthettem az idősek körében. Jó érzés volt őket boldognak látni és örülök, hogy kedveskedhettünk nekik. A legjobb számomra az volt, hogy találkozhattam Julis nénivel, akit már nagyon régen láttam. Könnycseppet csalt a szemembe a vele való beszélgetés."

 

"Jó érzés volt látni az idősek arcán lévő mosolyt, érezni, hogy örülnek a műsorunknak. Egy kis kedvességgel sikerült hangulatos délutánt varázsolni. Nagyon jól éreztük magunkat - mi is és ők is."

 

"Számomra a hétvégén örömet jelentett, hogy megismerkedhettem egy 95 éves nénivel. nagyon jó érzés volt együtt énekelni a kórussal és együtt érezni az idősekkel."

 

"Nagyon tetszett a vasárnap délután! Eleinte azt hittem, hogy unatkozni fogok és lassan múlik majd az idő. Pedig ennek az ellentéte teljesedett be: Örülök, hogy ilyen jól elbeszélgethettem az akkor még számomra ismeretlen nénikkel. Hálát adok Istennek, hogy új személyeket ismertem meg, köztük egy nénit, aki abból a faluból származik, ahol én lakom."

 

"Örülök, hogy vasárnap délután jól sikerült a fellépés a kórussal, meg a mise is szép volt. Jó érzés volt ezt az egész programot az idősek számára megrendezni, meg utána segíteni nekik, megkínálni őket süteménnyel, teával, kicsit beszélgetni velük."

 

"Nagyon jól éreztem magamat! Örülök, hogy az időseknek egy szép vasárnap délutánt készítettünk, és hogy Kornélia nővér meg volt elégedve az éneklésünkkel."

 

"Nekem nagyon tetszett az egész délután. Szeretek énekelni és a kórus véleményem szerint jól teljesített. Majd sok nénit ismertem meg, nagyon jót beszélgettem velük. Mivel ez lesz a jövendőbeli munkám, meg kell tanuljak az idősekkel és betegekkel bánni."

 

"Nagyon jól éreztem magam vasárnap délután. Jó volt látni az idős néniket és bácsikat boldogan. Örültek, hogy nálunk lehetnek a kollégiumban. Jó érzés volt, hogy egy délutánnal is tudunk örömet okozni az időseknek."

Képek >>

 Háló Találkozó Torontáltordán - március 9. 

14Torda

Kollégiumunk lakói is részt vehettek a Torontáltordán első alkalommal megrendezett Háló Találkozón. 

Kellemes és felejthetetlen napot tölthettünk el régi és új "hálósokkal". 

Képek >>

 Kollégiumi bál - január 30.

15kolibal

A farsangi időszakot az Emmausz Kollégiummal közös bállal ünnepeltük.

Képek >>

 
 Interjú Regina nővérrel - január 26.
16radio

A Magyar Katolikus Rádió interjút készített Regina nővérrel.

 
 Az ökumenikus imahét kezdete - január 18.
17okumenikus

Idén január 18. és 25. között került megrendezésre a keresztény egyházak közös imahete. Ennek első alkalmán mi is részt vettünk a nagybecskereki katolikus templomban.

Képek >>