nyitokep

Kollégiumi karácsony december 19.

1karacsony

 

Képek >>

 Hétvégi kézműveskedés - december 15.
2kezmuves

Ezeket alkottuk Annával.


 Mikulás-est - december 5.
3mikulas

Képek >>

 Idősek adventi délutánja - december 2.
4idosek

Advent 1. vasárnapjának délutánján vendégül láttuk kollégiumunkban a városban élő idős magyar néniket, bácsikat. A szentmise közös ünneplése után süteménnyel, teával kínáltuk őket, lehetőségük volt egymással beszélgetni, majd a kollégium Stella Maris kórusát hallgathatták meg: adventi és karácsonyi dalokat énekeltek. 

Örülünk, hogy jól érezték magukat nálunk; és köszönjük a Caritas munkatársainak segítségét, együttműködését! 

Képek >>
 
 Néptánctalálkozó - november 18.
5neptanc

Idén mi is ellátogattunk Nagybecskereken, a Népszínházban megrendezésre kerülő Gizella-parti Néptánctalálkozóra, melyen kollégiumunk több diákja fellépőként is részt vett. 

 

Képek >>

 Terézia anya boldoggá avatásának ünnepe nov. 17.
6terezia

A Boldogasszony Iskolanővérek rendjét 1833-ban Bajorországban alapította Boldog Gerhardinger Karolina, szerzetesi nevén Terézia anya.

1985. november 17-én avatta őt boldoggá II. János Pál pápa.

Ezen alkalomból érkezett kollégiumunkba Andrea nővér Debrecenből, aki vetített és mesélt nekünk a rendalapítóról, a rend történetéről és az iskolanővérek mai küldetéséről, nevelési területeiről, magyarországi intézményeiről.

  Kollégiumi hétvége - október 26-28.
7kolihetvege

Október 26-28. - ez a dátum mosolygott felénk a kollégium faliújságján, jelezve, hogy azon a hétvégén kötelező a kollégiumban maradni... Ez a hír bizonyára az elsősöknek okozott leginkább szomorúságot, az ő reakcióikból idézek párat: "Jajj, hogy bírok ki két hetet a családom és az otthoni barátaim nélkül?" Kimaradok a halloween-buliból!" "Mennyire fog hiányozni anyu főztje..." 

Mi idősebbek próbáltuk vigasztalni és bátorítani őket, hogy hamar el fog telni ez a pár nap, és hasznos programokban lesz részünk.

El is érkezett ez a hétvége.

Kíváncsian vártuk a péntek estét: a csoportbeosztást és a csoportvezetőket. Hozzánk, "nagyokhoz" Pista bácsi - Anna édesapja - érkezett, ő Annával együtt vezette a mi csoportunkat. Igen aktuális és minket érdeklő témák kerültek elő: alkohol, cigaretta, drog. Pista bácsi nagyon érdekes módon beszélt ezekről, és rámutatott, hogy a szomorúságot, fájdalmat, gyötrelmet, kudarcot, kínt nem lehet feloldani ezekkel a szerekkel. Valamint aki ezeket használja, nemcsak önmagának, hanem azoknak is árt, akik szeretik őt.

Számomra ez a hétvége nagyon hasznos volt, a sok játék és vidámság mellett őszintén beszélgethettünk olyan dolgokról, amikről más társaságban talán nehezen esik szó...

Szablyov Karina

 

Nekem ez volt az első kollégiumi hétvégém... Nem tudtam, mire számítsak. Bevallom, azt hittem, unalmas és hosszú lesz, de kellemesen csalódtam: az érdekes, tanulságos játékok és beszélgetések által gyorsan eltelt :)

A mi csoportunk témája a párkapcsolat volt. Csoportvezetőink: Angéla és Attila nagyon kedvesek voltak, sokmindenről tudtunk velük őszintén beszélgetni. A péntek este ismerkedéssel és játékkal telt. Felírhattuk azokat a kérdéseket, amelyek minket érdekelnek, a legtöbb kérdés a szerelemhez és a féltékenységhez kapcsolódott. Ezután egy gombolyagot dobáltunk egymásnak és közben elmondhattunk a másiknak olyan dolgokat, amiket eddig nem mertünk vagy nem volt alkalmunk rá. Szombaton sokat beszélgettünk a féltékenységről, plakátot készítettünk, és tanultunk bízni egymásban... Este filmet néztünk, a Bálnalovast. Érdekes film volt, jó, hogy utána tudtunk beszélgetni róla. Vasárnap délelőtt Beugrót játszottunk, sokat nevettünk :) A programot szentmise zárta.

Amennyire tartottam ettől a hétvégétől, annyira sokat kaptam! Pl: lehetőséget arra, hogy jobban megismerjük egymást; komoly beszélgetéseket; vidám perceket és új barátságokat.

Kenyeres Klaudia

 

Ezen a hétvégén itt kellett maradjunk... Nem tudtuk, mi vár ránk... Fogalmunk sem volt, miből fog állni a hétvégénk... Kíváncsian mentünk pénteken este a Caritas-házba... Ott két kedves ember várt minket: Gyöngyi és Pali. Az egész hétvégét velük töltöttük. Sokat játszottunk. A vidám hangulat segített, hogy mi elsősök jobban megismerjük egymást. Azokat is, akikkel korábban nem nagyon volt lehetőségünk beszélgetni. Nagyon hamar eltelt a hétvége! Örülök, hogy itt maradtam! Sok újat tanultam magamról - és az évfolyamtársaimról is! Sok pozitív élményben volt részünk! Köszönjük!

Penov Andrea

Képek >>

 A HIT évét megnyitó szentmise - október 11. 
8hiteve

XVI. Benedek pápa - a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulója alkalmából - meghirdette a HIT évét, amelyet egyházmegyénk székesegyházában Gyuris László plébános atya nyitott meg az október 11-i esti szentmisében.

Az ünnepen kollégiumunk kórusa is énekelt, Kornélia nővér vezetésével és Csőke Anikó gitárkíséretével.

 
  Megemlékezés az aradi vértanúkról Eleméren - október 6.
9elemer

Kiss Ernő tábornokot, az egyik aradi vértanút, az eleméri katolikus templomban helyezték örök nyugalomra. 

Az október 6-i eleméri megemlékezésen mi is részt vettünk.

 

Képek >> 

 Elsős kollégisták beavatója szeptember 25. 
10beavato

A muzslyai ünneplést követően délután tartottuk az elsősök beavatóját. Játékos vetélkedővel és ajándékkal a harmadikosok készültek.

Köszönjük nekik ezt a vidám délutánt!

Képek >>

 A fiúkollégium 10 éves jubileuma szeptember 25.

11fiuk

A muzslyai Emmausz Kollégium idén ünnepli 10 éves jubileumát. Az ünnepi szentmisét - amely egyben a két kollégium közös Veni Sancte-ja is volt - Német László püspök atya celebrálta. Utána ebédre is meghívást kaptunk.

Ez volt az idei tanév első közös programja a fiúkkal :)

 

Képek >>

 

 Első hét a kollégiumban

12elsohet

Szeptember 2-án mindenki beköltözött a kollégiumba. Mivel első héten még nem volt sok tanulnivaló, az estéket közös játékkal töltöttük.

Tanulgattuk egymás nevét, ismerkedtünk és sokat nevettünk :)

 

Képek >>

 
  Kollégiumi bál - november 7.
13bal

 

Képek >>

 

   
  Búcsúest - június 20.
14bucsuest

A tanév utolsó kollégiumi estéjét közös játékkal és fagyizással töltöttük. Sokat nevettünk, miközben pantomimban egymást kellett felismernünk és akkor is, amikor kollégiumi élményeinket jelenítettük meg csoportokban.

Az est végén megköszöntöttük a nyári szülinaposokat és elbúcsúztunk Teritől, megköszöntük, hogy három hónapot itt volt velünk.

Képek >>

 Piknik június 20.

15piknik

Mivel a mostani harmadikosok egy része jövőre Muzslyán fog lakni, ez volt az utolsó együtt töltött estéjük.

Regina nővér ezért extra vacsorával lepte meg őket: piknikezni mentek. Kibicikliztek a város szélére és a szabadban fogyasztották el a bőséges (vitamin- és kalóriadús :) vacsorát...

 

Képek >>

 Önkéntesek találkozója június 8.

16onkentes

A Nagybecskereki Egyházmegye önkéntesei találkoztak a székesegyházban június 8-án. A találkozó résztvevőit Gyuris László plébános, a Nagybecskereki Püspökségi Caritas igazgatója üdvözölte, majd Nagy József tiszai főesperes tartott előadást a keresztény önkéntességről.  A folytatásban röviden bemutatták tevékenységüket az egyházmegye önkéntesei. Kollégiumunk önkénteseit - akik idős néniket járnak látogatni - négyen képviselték ezen a találkozón.

Képek >>

 
 Aracsi kirándulás - június 3.
17aracs

Ezen a vasárnapon az aracsi romtemplomhoz látogattunk a hétvégére itt maradó kollégistákkal. A rejtélyes eredetű romtemplomhoz vezető utat részben gyalog tettük meg. A nagy hőségben hazafelé Törökbecsén megálltunk egy fagyizásra :)

 

"Az aracsi pusztatemplom Bánát nagy talánya. Nem tudjuk biztosan, hogy miért itt és miért ekkora templomot építettek eleink. Nem tudjuk, ki és mikor húzta fel a falakat. Rejtély, melyik szerzetesrend, milyen titulusú egyházi méltóság használta. 

Még eredeti nevét sem tudjuk. 

A források hiányában sajnos könnyebb bebizonyítani azt, hogy nem is létezett, mégis a templom, illetve az, ami maradt belőle, ott áll a pusztában." (in: A Vajdaság száz csodája)

Képek >>

 Szegedi kirándulás - május 5.

18szeged

2012. május 5-én Szegeden voltunk kirándulni a kollégistákkal. Regina nővér pályázatának köszönhetően sikerült eljutnunk erre az egynapos kirándulásra. Innen Nagybecskerekről szombat reggel 6 órakor indultunk. Mikor odaértünk, rögtön mehettünk is vásárolni. Amikor ez is megvolt, sétáltunk az Aradi vértanúk terén, majd a Tisza-parton. 

Utána pedig elmentünk a Móra Ferenc Múzeumba.

Ott olyan feladatot kaptunk, hogy két személyes csoportokra kellett oszolnunk, majd mindenki kapott egy feladatlapot, és az adott kérdésekre kellett válaszolni. A végén ezeket átnézték és pontozták.

Negyed 2-kor a Karolina iskolába mentünk ebédelni. Utána pedig átmentünk a Mátyás térre, ahol a karolinás cserkészcsapattal találkoztunk. A délutáni programjainkat velük töltöttük. Először is egy bemutatkozós játékot játszottunk, majd különféle játékokat. Majd jött a „fő feladat”, ahol 6-7 személyes csoportokra lettünk osztva. Minden csoport kapott egy lapot, ahova le voltak írva a feladatok. Többféle helyre el kellett menni, és meg volt határozva, hogy hol mit kellett megcsinálni. Amikor ezeket befejeztük, az összes csoport, mindenki a Dóm térre ment és ott felmentünk egészen a templom tornyába. A kilátás nagyon szép volt, láthattuk egész Szegedet.

Utána elmentünk a parkba, ott métáztunk. Majd csoportok szerint „piknikeztünk”. Az volt a feladat, hogy mindenki kapott valamilyen élelmiszert, és azt egymástól el lehetett venni, de úgy, hogy csoportonként mindig csak egy ember indulhatott el. Amiket készítettünk a megszerzett élelmiszerekből, azt a zsűri a végén megkóstolta és pontozta. Majd volt az eredményhirdetés, ahol még a délelőtti múzeumi feladataink eredményeit is hallhattuk. Majd negyed nyolc körül elindultunk haza.

Nekem ez a kirándulás nagyon tetszett. Örülök, hogy részt vehettem rajta, meg hogy megint láthattam Szegedet és hogy egy felejthetetlen élményben volt részem.

Talpai Anasztázia

 

 

Annak ellenére, hogy jártam már Szegeden, izgatottan vártam ezt a napot. Május 5-én reggel hat órakor indultunk Nagybecskerekről. Megérkezésünkkor kaptunk időt vásárlásra, aminek nagyon örültünk. A vásárlást követően a Móra Ferenc Múzeumba látogattunk. Itt kaptunk feladatlapot is, amit két személyes csoportokban kellett megoldanunk. Közben gyönyörködtem a kiállításokban. Szeretek múzeumba menni, de sajnos erre ritkán van lehetőségem.

Az iskolanővérek Karolina iskolájában finom ebéddel vendégeltek meg minket. Délután a karolinás cserkészcsapattal találkoztunk, akikkel érdekes programon vettünk részt, így jobban megismerhettük Szegedet és egymást. Felmehettünk a Dóm tornyába is, ahonnan az egész várost láthattuk. Megfigyelhettük a különféle épületeket, templomokat, majd fagyizni mentünk. A nap végéhez értünk, az utolsó program következett, a piknikezés a ligetben. A csoportoknak az volt a feladata, hogy közösen készítsenek vacsorát, amit a zsűri értékelt. Az értékelés után vacsoráztunk, majd fáradtan, de élményekkel tele hazaindultunk.

Köszönjük Regina nővérnek, hogy pályázatának köszönhetően részt vehettünk ezen a kiránduláson, melynek során ismerkedhettünk és élményekben gazdagodhattunk.

Csipa Emese

Képek >>

 
 Ballagás - május 4.
19ballagas

Idén 12 végzős diákunk ballagott a kollégiumból:

 

Barna Anita, Bazsó Szabina, Bogos Rita, Karvák Anikó, Márton Tamara, Mihály Andrea, Simon Beáta, Sorbán Alexandra, Szakács Amália, Szöbölődi Adina, Tomity Ella, Váradi Piroska. 

Az ünnepi szentmisét Német László püspök atya mutatta be a zárdakápolnában. 

A harmadikosok búcsúztatója és a végzősök búcsúzása után a kollégiumban rövid filmnézéssel, majd agapéval folytatódott az ünneplés.

Képek >>

 
 Népdal éneklés - április 26.
20nepdal

Ezen a napon a városban Európai Napot szerveztek, melyen minden európai ország képviseltette magát - szerb gyerekek tolmácsolásában. Láttunk a színpadon táncokat és zenés előadásokat is.

Mi három népdallal képviseltük Magyarországot.

 
 Gitáros koncert - április 4.
21gitarozas

Ezen a szerdai estén a kollégium gitározni tanuló diákjai meghívták a kollégium dolgozóit és társaikat egy gitáros koncertre, nagyböjti zenei áhítatra. A gitárosok mellett egy öt énekesből álló kiskórus is közreműködött. Nagyon szépen muzsikáltak. Mint a tanáruk és barátjuk, nagyon büszke vagyok rájuk! És hálás vagyok az eredményes közös munkáért.

Harmat Katalin

Képek >>

 
 Húsvétozás - április 4.
22husvet

Ez a szerdai délután volt az utolsó, amit a kollégiumban töltöttek a lányok a húsvéti szünet előtt. Éppen ezért egy kis meglepetés várta őket az udvaron. Évfolyamonként keresték meg a virágok között rejtőző húsvéti ajándékokat. Majd ünnepi vacsorára gyűltünk össze az ebédlőben.
Szép, vidám délutánt töltöttünk együtt.

Képek >>

 
 Egyetemista vendégek - március 30 - április 1.
23egyetemista

Március 30-án, pénteken este egyetemista lányok érkeztek hozzánk az iskolanővérek magyarországi egyetemi kollégiumaiból: Szegedről, Debrecenből és Budapestről Csilla nővér, Adrienn nővér és Petra nővér kíséretében. Az első este rövid városnézéssel telt, majd játszottunk, és ismerkedtünk. Majd meghallgattuk az egyik debreceni lány előadását a bonni ENSZ konferenciáról. Nagyon elgondolkodtató gondolatokat hallgathattunk az önkéntességről, a felelősségről és a női létről.

Szombaton a szegedi Talentum Alapítvány trénerei jöttek el hozzánk, és saját élményeken, játékokon és beszélgetéseken keresztül tanítottak nekünk néhány dolgot a vezetésről. Együtt gondolkodtunk azon, a továbbiakban hogyan működhetnének együtt kollégiumaink.

Vasárnap Újvidékre, Péterváradra mentünk kirándulni. Nagyon fújt a szél, de semmi sem tántorított minket. Sokat nevettünk, beszélgettünk, új barátságok születtek.

Képek >>

 
 Gizella nővér kitüntetést kapott értünk végzett munkájáért - március 28.
24gizellanover

Gizella nővér március 28-án, szerdán kitüntetést vehetett át az Országházban Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől. A Magyar Érdemrend Polgári Tagozatának Lovagkeresztjével ismerték el a délvidéki szórvány magyarságért végzett állhatatos munkáját. Hasonló kitüntetésben részesült ezen a napon Kalapis Sztojan atya, a muzslyai Emmausz Kollégium Igazgatója és Gróf Nádasdy Borbála, írónő.

 
 CD-felvétel - március 28-29.
25felvetel

Kollégiumunk Stella Maris Leánykara ezen a héten a Mária Rádió jóvoltából CD-felvételt készíthet. Szeptember óta kitartó munkával készültünk erre az alkalomra.

Nagyon hálásak vagyunk a Mária Rádiónak, hogy lehetőséget adtak a megvalósításra.

Képek >>

 
 Lelkigyakorlat - március 16-18.
26lelkigyak1

Lelkigyakorlat – ami közelebb hoz egymáshoz

 

Mint minden iskolaévben, idén is sor került a tavaszi kötelező hétvégére, ami most lelkigyakorlat volt.

Mindenkiből különböző érzéseket hoz felszínre, nevel minket, rámutat az élet nehézségeire, szépségeire és az emberek egymáshoz való viszonyulására.
Ezt a hétvégét mindenki más felfogással élte meg. 

Vannak, akik negatívan fogadták, egyre csak az élt bennük, hogy kényszerítve vannak az ittmaradásra, inkább töltenék a hétvégéjüket a családjukkal, barátaikkal. Én személy szerint nagyon vártam ezt a pár napot. Az utóbbi időben olyan problémákkal találtam szemben magam, amelyek elgondolkodtattak arról, hogy valójában ki is vagyok, milyen tulajdonságokkal rendelkezem, kiben bízhatok igazán. Ez a hétvége sokmindenre rámutatott.

Péntek este kezdődött a lelkigyakorlatunk és vasárnap délben misével zárult. Két csoportban vettünk részt, az első-másodikosok programját Gabi testvér és Bea testvér vezette. Az első estét ismerkedéssel töltöttük, mindenki elmondhatta, hogy honnan érkezett, mit tanul… Szombat reggel az emberi tulajdonságokat vettük sorra. Legfontosabb volt az önismeret. Azt kaptuk feladatul, hogy rajzoljuk körbe saját kezünket, és az ujjakba írjuk bele, miben vagyunk jók, mire szeretnénk, hogy mutasson az életünk, mit ítélünk el, mik a vágyaink, miben érezzük kicsinek magunkat. Ez többek számára nehéznek bizonyult, mivel ritkán gondolkozunk azon, hogy miben vagyunk jók és miben nem. Dél körül még az idő is kedvünkre tett: gyönyörű napsütésben játszottunk az udvaron – közben gyakorolva, hogy tudjunk a másikra figyelni, együttműködni. Ebéd után egy animációs filmet néztünk, melynek kapcsán arról beszélgettünk, hogy ne ítéljük meg a másikat, inkább törekedjünk egymás megismerésére. Egy pajzsot is rajzoltunk, aköré írtuk, hogy mik az életünk nehézségei, és közösen próbáltunk megoldást találni ezekre. Este lehetőségünk volt bűnbánatra, szentgyónásra. Az atyák - közvetítőként Isten és saját magunk között - feloldoztak minket bűneink alól. A bűnbánati liturgia igen hangulatos volt, a nagyteremben gyertyafény körül ülve énekeltünk, imádkoztunk, vártuk a megtisztulást. Vasárnap délelőtt összegyűjtöttük a mai, 2012-ben élő emberek jó és rossz tulajdonságait. Nem nagy meglepetésünkre több rossz tulajdonságot találtunk, ami a változás felé terel minket. Ebéd előtt Tamás atya gyönyörű szentmisét tartott nekünk, az egész kollégium zengett az énekünktől. Utána elbúcsúztunk a csoportvezetőktől, és ebéddel zárult a lelkigyakorlat.

Számomra egy-egy ilyen hétvége rengeteg tapasztalatot ad. Még közelebbről megismerem magamat, a barátaimat, olyan titkokra is fény derül, amik talán soha máskor nem kerülnének elő. A programok tanulságai megváltoztatnak minket, és rádöbbenhetünk, mi a jó. Ami számomra a legfontosabb, hogy választ kaptam sok problémámra, a lelkigyakorlatnak köszönhetően jobban látom, ki vagyok, mik az értékeim – és megnyíltam mások felé.

 Zombori Brigitta

 

26lelkigyak2

Lelkigyakorlat a kollégiumban

 

A téli szünetről visszatérve a hirdetőtáblán már a pontos dátum fogadott bennünket, amikor is „kötelező” programon kell majd részt vennünk, ahogy ezeket a hétvégéket nevezzük mi kollégisták egymás között. Akkor úgy gondoltunk erre a napra: messze van a még – és lám, már el is múlt. 

A program péntek este kezdődött.

Két csoportra lettünk osztva: elsősök és másodikosok az egyikben; harmadikosok, negyedikesek és főiskolások a másikban. Rögtön néhány kérdéssel indítottuk a közös munkát, mint például ki mennyire örül ennek a lelkigyakorlatnak, ki lakik legmesszebb Nagybecskerektől, ki szeretne most legszívesebben otthon lenni. Nem kell mondanom, mit mondtunk erre.  De bátran kijelenthetem, a résztvevők válasza a program befejeztével lényegesen megváltozott. Ezután következett az ismerkedés játékos módon. A hangulat már ekkor kezdett oldottabbá válni, csökkent az otthon hiánya. Megismerkedtünk a két csoportvezetőnkkel, Tóth Tamás atyával és Balázs Magdolna tanítónővel.

A szombati napot frissítő masszázzsal és játékkal kezdtük, majd áttérhettünk komolyabb témákra. Tamás atya az istenképekről beszélt nekünk. Több helyzetet is vázolt előttünk, hogy miért is alakul ki egyesekben jó, másokban rossz kép Istenről. Az előadása nagyon lebilincselő volt. Utána kérdésekkel bombáztuk, melyekre ő tudása szerint válaszolt is. Ahogyan telt-múlt az idő, egyre felszabadultabbak lettünk, jól éreztük magunkat. Az ebédszünet után Magdi vette át a szót, és a konfliktuskezelésről beszélt. Hogy jobban megértsük a különböző típusokat, el is szerepeltük azokat. A programok között 10-15 perces szünetek is be voltak ütemezve, mely időtartam alatt is inkább együtt játszottunk és beszélgettünk a magyarság helyzetéről Vajdaságban, mintsem ültünk volna. Szombaton este bűnbánati liturgiát tartottunk, mely szerves része a nagyböjti időszaknak. Mindenki elvégezhette a szentgyónást, vagy áldást kérhetett az atyáktól.

És el is érkezett a vasárnap. A csoport utolsó találkozásakor kérdéseket tehettünk fel vezetőinknek bármilyen témával kapcsolatban, melyekre készségesen válaszoltak is. Nagyon jól esett nyitottságuk, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mi is többet adjunk magunkból. A programot szentmisével zártuk, melyet a vendég atya tartott. Ezután következett a könnyes búcsú, és megköszöntük a tartalmas hétvégét.

Személy szerint – és gondolom, beszélhetek a csoportom nevében is – sok hasznos eddig tévesen ismert dologgal ismerkedhettünk meg a pár nap leforgása alatt. Magdit és Tamás atyát pedig dicséret illeti, mert nagyon gyorsan és hosszú időre belopták magukat a szívünkbe.

Szunyi Noémi

Képek >>

 
 Pizsiparty - március 10.
27pizsiparty

Nyolcan maradtunk a kollégiumban erre a hétvégére. Nagyon szép napunk volt szombaton. Tanultunk, bicikliztünk, tornáztunk. Este pedig összegyűltünk egy vidám együttlétre. Játszottunk, beszélgettünk.

Jól éreztük magunkat együtt.

Képek >>

 
 Építsünk hidakat! - március 7.
28hidak

Ezen a szerdai estén Laci atya és a nagybecskereki ifjúsági hittancsoport eljött a hozzánk a kollégiumba. Hoztak négy vidám fiatal gent is, akik beszéltek nekünk a Fokoláre Mozgalomról, és meghívtak minket a következő Genfestre, amit Budapesten szerveznek meg ebben az évben. 

Ez egy olyan három napos program, amelyre a világ minden részéről érkeznek fiatalok, akik úgy gondolják:

amiért igazán érdemes élni, az Isten szeretete, erre pedig nekünk is szeretettel kell felelnünk. Reméljük, minél többen el tudunk menni.

Képek >>

 
 Vendégek a kollégiumban - március 7.
29vendegek

A mai napon ellátogatott kollégiumunkba - a kép szerint balról jobbra:

Pósa Krisztián (a Magyar Külügyminisztérium Nyugat-Balkán Főosztályának főosztályvezetője),

Korsós Tamás (szabadkai főkonzul),

Nikowitz Oszkár (belgrádi magyar nagykövet) és

Sztáray Péter (a Magyar Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára). 

Megnézték a kollégiumot, beszélgettek intézményünk múltjáról, jelenéről és jövőjéről Regina nővérrel, majd találkoztak diákjainkkal. Köszönjük megtisztelő látogatásukat!

Képek >>

 
 Elkészült a videó kollégiumi életünkről
 31onkentes

VIDEO >>

Nézd meg! És ha kedvet érzel ellátogatni hozzánk, várunk szeretettel! 

 
 Nagyböjt első vasárnapja - február 26.
30nagybojt

Ezen a vasárnapon a székesegyházban gitáros szentmise volt, amin mi énekeltünk.

A plébános atya és a hívek is nagyon örültek nekünk. A hideg ellenére szép élmény volt énekkel dicsérnünk a Megváltót a nagyböjt kezdetén.

Képek >>

 
  Nemzeti jelentőségű intézménnyé nyilvánították kollégiumunkat - február 14.
32nemzeti

2012. február 14-én, Budapesten, a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság ülése után Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy elkészült a nemzeti jelentőségű intézmények listája az egész Kárpát-medencére vonatkozóan. 56 intézmény kapta meg ezt a minősítést, ebből 11 vajdasági, köztük a Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiuma.

A kritériumrendszert, amely alapján kiválasztották a listára felkerülő intézményeket, a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) határozta meg. A szempontok között szerepel, hogy egy adott intézmény mennyire szolgálja a közösség megmaradását, a magyar nyelv terjesztését, az autonómiát, a helyi közösségek gyarapodását.

Bővebben olvashatunk erről a következő oldalakon:

Vajdaság Ma - február 14. >>

Vajdaság Ma - február 15. >>

 
  Havas est - február 3.
33havas

Néhány óra alatt hatalmas hó esett a mai napon. Este nővérek és diákok együtt örültek a nagy hónak a kollégium udvarán. Volt angyalkázás, hógolyózás, "fürdetés" egyaránt.

Sokat nevettünk.

Képek >>

 
  Egy különleges hét - január 29. - február 4.
34kulonleges

Ezen a héten vendégünk volt Regina nővér egyik volt tanítványa, Krisztina. Nagyon örültünk neki, és igazán megkedveltük. Sokat beszélgettünk vele, és mindenféle hasznos dolgot tanultunk tőle, például az informatika és a szépítkezés területén is.

Köszönjük, hogy velünk töltötte ezt a hetet!

Képek >>

 
  Légy résen! - január 25.
35legyresen

Ma este vendégeink voltak a kollégiumban: Zoli atya, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke és Cecília, kiscserkész segédtiszt látogattak el hozzánk. Megtanították nekünk, hogyan köszönnek egymásnak a cserkészek, beszéltek nekünk a cserkészet történetéről, és mókás cserkész-élményeket osztottak meg velünk táborokról, portyákról. 

Nagyon érdekes este volt. Elalvás előtt még sokat beszélgettünk erről.

Képek >>

 
 A Magyar Kultúra Napja - január 23.
36kultura

Kollégiumunk Stella Maris Leánykarát felkérték, hogy a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen énekeljen. A lányok örömmel vállalták a feladatot, és Kornélia nővér felkészítésével és vezetésével nagyon szépen szerepeltek.

 

Képek >>

 
 Korizás - január 21.
37korizas

Ezen a szép, napsütéses téli szombaton meghódítottuk a nagybecskereki korcsolyapálya jegét. Kétségkívül mi voltunk a legvidámabb társaság messze a vidéken.

Képek >>