nyitokep

Kollégiumi karácsony - december 22.

1karacsony

Ebben az évben ez volt az utolsó közös esténk a kollégiumban. Összegyűltünk a nagyteremben, és ünnepeltünk. Először a kiskórus énekelt nekünk három karácsonyi darabot.

Majd játszottunk, és szentírási részleteket követve megkerestük a karácsonyi ajándékokat. Néhányan előadták nekünk Jézus születésének történetét az istálló állatainak szemszögéből.

Jó volt együtt ünnepelni, nagyon hálásak vagyunk a sok szép ajándékért és a lehetőségért, hogy együtt lehettünk.

Képek >>

Gitáros koncert - december 21.

2gitaros

Általános iskolában egyszer hallottam, ahogyan magyarországi lányok fellépnek a templomban, énekelnek és gitároznak - nem a mi kántor bácsink muzsikál. Ekkor szerettem bele a gitárba.

Mikor tavaly eljött hozzánk a kollégiumba egy fiatal lány, és azt mondta, hogy aki szeretné, megtanítja gitáron játszani, annyira megörültem, hogy két napig csak az járt a fejemben: "Gitározni fogok! Gitározni fogok!"

Az első pár gitárórára nagy izgalommal készültem. De ezután tanítási szünetet rendeltek el az iskolában, haza kellett mennem a falumba, és fuccs, a tervem romba dőlt. A lány hazautazott, de azért egy jó pár dologra, dalra megtanított.

Mikor az idén visszajöttünk a nyári szünet után, a lány itt van. Nagyon megörültem. Egyre többen jelentkeztek, hogy megtanuljanak a gyönyörű hangszeren játszani. Mára már odáig jutott ez a lelkes kis csapat, hogy a minap egy gitárkoncertet tartottunk a kollégiumban. A szorgalmas lányokkal nagyon ügyesen begyakoroltuk a zeneszámokat, és egy különleges estén vehettek részt a nézők. Nagyon örültünk a sikernek. Ajándékba Regina nővértől mindenki kapott egy pengetőt. Megígérte a gitártanárnőnk, hogy majd megtanítja nekünk helyesen használni. Köszönjük szépen neki a kitartó munkát!

Ma már elég jól megy a gitározás, ezért a falumba az idei éjféli misén én fogok muzsikálni, mint azok a magyarországi lányok. Ezzel egy nagy álmom vált valóra.

Csőke Anikó

 

2011. december 21-én a kollégiumban gitáros koncert volt este fél 9-től. A fél kollégium fellépett. Voltak, akik gitároztak, és voltak, akik énekeltek. Előadtak karácsonyi darabokat, néhány angol számot is. A gitárosok bemutathatták tudásukat, mindazt, amit szeptember óta tanultak. Az előadás nagyon szép volt, nekem nagyon tetszett, és gondolom a  többieknek is. Jó volt látni, milyen ügyesek a társaink. Szívesen részt vennék egy újabb ilyen koncerten.

Talpai Anasztázia

 
Képek >>

 Adventi koncert, vásár, séta - december 17.
3adventi

Szombat este ellátogatott a nagybecskereki székesegyházba a zombori Juventus Cantat kórus. Mi is részt vettünk a koncertjükön, lélekemelő élmény volt. A koncert után német süteményeket kóstoltunk, forralt bort ittunk, és körbejártuk a helyi kézművesek és gyerekek, hittanosok adventi vásárát. Nagyot sétáltunk, sokat beszélgettünk, nevettünk. Szép és hangulatos volt a karácsonyi  fényekbe öltözött város.

Képek >>

 

 Az Egyházmegye jubileumi kiállításának megnyitója - december 16.

4egyhazmegyei

Pénteken részt vettünk a Nagybecskereki Egyházmegye jubileumi kiállításának megnyitóján. Különösen megragadó volt számunkra a zene: egy tanárnő énekelt és gitározott. Érdekes volt látni azokat a képeket és tárgyakat, amik egyházmegyénk 25 éves múltját idézik.

Váradi Piroska

 Vendégek a kollégiumban - 2011. december 14.
5vendegek

A muzslyai Emmausz Fiúkollégium néhány diákja eljött hozzánk, és egy nagyon szép és igényes karácsonyi műsorral kedveskedett nekünk.
Karácsonyi verseket szavaltak, majd előadtak egy rövid történetet a szeretet erejéről és a megbocsátásról.

Köszönjük a meglepetést!

Képek >>

  Bűnbánati liturgia - december 7.
6bunbanati

Ezen az adventi szerda estén bűnbánati liturgián vettünk részt mindannyian.

Zsoltárok és a téli díszbe borult teremtett világ képei segítettek minket, hogy elcsendesedjünk, magunkra figyeljünk. Volt lehetőségünk gyónni, megtisztulni, kiengesztelődni. Kérhettünk áldást is az atyáktól.

Mikulás-est - december 5.
 7mikulas

December 5-én az esti órákban ellátogatott hozzánk Szent Miklós püspök. Nagyon izgalmas feladatokat hozott a lányoknak, no meg ajándékot is (Túró Rudit és mandarint), hiszen jók voltak az elmúlt évben is.

Tesztet töltöttek ki a lányok, amellyel bizonyították, milyen jól ismerik az adventi koszorú és a karácsonyfa történetét, no meg hogy mennyi mindenre emlékeznek az elmúlt hétvégéről. 
Dalt írtak a Mikulásnak, és néhány hétköznapi hozzávalóból (mint például a vécépapírguriga és az alufólia) nagyon kreatív ajándékokat készítettek Neki a rendelkezésre álló 5 perc alatt.

Vidám estét töltöttünk együtt.

Képek >>

 Közös hétvége - december 2-4.

8hetvege

A hétvégén bizonyára többet kaptunk, mint amire számítottunk, amennyit elvártunk.

Csoportunkat, a végzős generációt Mirjam és Márk, egy kedves fiatal házaspár vezette. Mindig kikérték a véleményünket, és fontos volt nekik a jó légkör, amit mi csoporttagok is igyekeztünk megteremteni. A program csoportfoglalkozásokból állt, többek között beszélgetésekből más-más témákról: önismeret, kommunikáció, párkapcsolat.

Tudjuk, hogy a korunkbeli lányoknak ez sok hasznot nyújt. A beszélgetéseket követő játékok során egyre jobban megtapasztaltuk, hogy valójában mennyire vagyunk egymásra utalva e kis közösségben. A csoporton belül sok gondolatot osztottunk meg egymással, és ezt sikerként könyveltük el.

Az ilyen eseményekről nem beszélni kell, hanem át kell élni azokat.

Tomity Ella
 

Képek >>

 Őszi kollégiumi bál - november 23.
9bal

November 23-án a muzslyai Petőfi Egyesületben közös bálon vettünk részt az Emmausz Fiúkollégium diákjaival. Az elején mindenki kicsit szégyenlős volt, de aztán már hamar felszabadultunk. Volt magyar élő zene, csárdás, meg könnyebb rock zene. A fiúk és a lányok sokat táncoltak, ismerkedtek. Várjuk a következő bált!

Kormos Renáta

 Képek >>

 
  Háló találkozó - november 18-20.
10halo

November 18-20. között tartották a X. Délvidéki Háló Találkozót Muzslyán, amin mi kollégisták is szívesen részt vettünk.
A programok péntek este kezdődtek ismerkedéssel. A nap legszebb része a bűnbánati liturgia volt, mert a gyónás után minden résztvevő egy mécsest kapott, melyet az oltár elé helyezett. A szombati napból kiemelhetem egy szociológus hölgy előadását, amely nekünk fiataloknak is felkeltette a figyelmünket. 

Jó volt hallani a régi népi szokásokról is, mert sok mindent megtudhattunk az ősienk életmódjáról. Még sok más szórakoztató programot szerveztek nekünk, mint például különböző tudásfelmérő játékok, tehetség-bemutató, amin mi is részt vettünk a kedvenc dalunkkal. A nap záró programja táncház volt, amin a találkozón résztvevők apraja-nagyja ott volt. Jó hangulat uralkodott a teremben. Az asztalokon pedig mindenkit várt a táncházak hagyományos étele, a "zsíros kenyér paprikával".

Vasárnap szentmise volt a nagybecskereki székesegyházban. Ez volt egyben a találkozó záróprogramja. Utána már csak az ebéd és a búcsúzkodás maradt hátra.

Sorbán Alexandra

Képek >>

 
  Hétvégi karaoke - november 5.
11karaoke

Az iskolai fáradalmakat a hétvégén jó sok nevetéssel és énekléssel pihentük ki.


Képek >>

 
 Ima elhunyt szeretteinkért november 2.
12elhunyt

A Mindenszentek utáni napon, november 2-án több egyház és nemzet ünnepli Halottak napját. A katolikus egyházban Szent Odilo, clunyi bencés apát rendelte el 998-ban, hogy az elhunytakról megemlékezzenek ezen a napon. Ez a szokás a 14. századig elterjedt szinte egész Európában, az ünnepi hagyományok pedig napjainkban is élnek. Fontosnak tartjuk, hogy itt a kollégiumban is megéljük az ünnepeket, ezért együtt imádkoztunk elhunyt szeretteinkért.

A lányok rövid őszi szünet után november 2-án jöttek vissza a kollégiumba. Az első nap mindig nehezebb, hiszen nem könnyű otthonról eljönni, a korán kelés és az utazás pedig igen fárasztó. Este mégis mindannyian összegyűltünk a kápolnában. Tudjuk és hisszük, hogy Isten vár minket mindig. Ahogy Csiszér László egyik dalszövegében énekli: „Jöjj, itt az idő, hogy átadd szíved! Jöjj, úgy ahogy vagy és dicsérd! Jöjj, úgy ahogy vagy az Úr elé!” Engedtünk a hívásnak. Mindenki a maga fáradtságával, örömével, bánatával, szüneti élményeivel.

Ez az ünnep többféle érzelmet hoz ki az emberből. Újra átéltük veszteségünket, szeretteink elvesztésének fájdalmát. De feléledt bennünk a hála is szeretteink felé a sok szépért és jóért, amit közösen átéltünk. Szent Pál apostol azt mondja, „Ne szomorkodjatok úgy, mint akiknek nincsen reményük!” (1Tessz 4,13) És valóban megjelent ezen a napon az öröm is a szívünkben: hisszük, hogy a halál után egy sokkal boldogabb élet kezdődik. Különleges volt engedni, hogy ezek az érzések átjárjanak minket.

Mindenki meggyújtott egy mécsest, és az oltárra helyezte. Megosztottuk egymással, kiért szeretnénk imádkozni. És közösen imádkoztunk szavakkal és zenével mindannyiunk elhunyt szeretteiért. Az ima végén pedig együtt dicsértük Krisztust énekkel, hiszen feltámadásával reményt adott nekünk.

 
  Tetőtér-szigetelés - október
13tetoter

Az elmúlt hetekben a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium anyagi támogatásával megvalósulhatott kollégiumunkban a tetőtér-szigetetés mindannyiunk nagy örömére.

Nagyon hálásak vagyunk a szép és meleg új tetőterünkért!

 

Képek >>

 
  Háló - október 19.
14halo

Ezen az őszi estén Halmai Tibor és Palkovics Marika, a Háló vezetői jöttek el hozzánk a kollégiumba, hogy beszéljenek nekünk a Hálóról, ami országhatárokon átívelve gyűjti össze a keresztény magyarokat egy nagy közösségbe.

Jó volt erről hallani, és örömmel fogadtuk a meghívást a következő Háló találkozóra.

Képek >>

 
  Emlékezés az aradi vértanúkra - október 5.
15aradi

Ma este részt vettünk a székesegyházban az Emmanuel Kórus hangversenyén, mellyel az aradi vértanúkra emlékeztek. Különösen nagy tisztelettel gondoltunk Lázár Vilmosra, Nagybecskerek szülöttjére.

 

Képek >>

 
  Önkéntes találkozó - szeptember 30.
16onkentes

Kollégiumunkban igyekszünk minél több lehetőséget adni a lányoknak, hogy szabadidejüket tartalmasan töltsék. Járhatnak tornázni, hittanórára, kórusra, tanulhatnak gitározni. Sokan pedig azt választották, hogy idős embereket látogatnak meg rendszeresen, segítenek nekik, beszélgetnek velük.

Szeptember 30-án rendezte meg a Karitász az önkéntesek napját, ahol a mi lányaink is részt vettek, elmesélték élményeiket. Nagyon büszkék vagyunk rájuk!

Képek >>

 
  Kollégiumi beavató szeptember 29.
17beavato

Eljött az a nap is, amikor elsős diákjainat igazi kollégistává avattuk.
A feladatokat megoldották, a próbákat kiállták, az akadályokat legyőzték!
Nagyon büszkék vagyunk rájuk!
A harmadik évfolyamnak pedig köszönjük a gondos, lelkes szervezést: vidám estét töltöttünk együtt.

Képek >>

 
  Az Egyházmegye 25 éves jubileuma - szeptember 24.
18egyhazm

Kollégiumunk diákjai részt vettek az Egyházmegyének ezen a nagy ünnepén.
Szolgáltak is a szentmisén és az azt követő agapén.
Nagyon szépen olvasták fel az egyetemes könyörgéseket, részt vettek a felajánlási körmenetben, a szentmise után pedig emléklapokat és kiflit osztottak a híveknek, vendégeknek, zarándokoknak.

Képek >>

 
  Biciklizés - szeptember 24.
19biciklizes

Nagyon szép, napsütéses szombati nap volt, ezért biciklire ültünk, és a szabad levegőn töltöttük a délutánt.


Képek >>

 
  Veni Sancte - szeptember 20.
20venisancte

Összegyűltünk a piarista templomba az Emmausz fiúkollégium diákjaival együtt, és a Püspök atya bemutatta az évnyitó szentmisénket, amit a Mária Rádió is közvetített.
Hívtuk a Szentlelket, és az Ő erejét, támogatását kértük erre a tanévre, mert szeretnénk minél többet fejlődni, talentumainkat kamatoztatni.

Képek >>

 Métázás szeptember 1.
21metazas

Kihasználtuk az alkalmat, hogy még nincsen sok házi feladat és tanulnivaló, ezért kimentünk a parkba, és métáztunk a napsütésben.

Nagyon jól éreztük magunkat.

Képek >>


 
  Ismerkedés - augusztus 31.
22ismerkedes

Ebben a tanévben tizenhárom elsős diákkal gazdagodtunk. Első kollégiumi estéjükön a nagyteremben játszottunk, hogy megismerjük egymást.

Sokat nevettünk, vidám este volt.


Képek >>

 
  Beköltözés a kollégiumba - augusztus 31.
23bekoltozes

Eljött ez a nap is: véget ért a szünidő, kezdődik a tanítás. A mai napon beköltöztek a lányok a kollégiumba.


Képek >>

 
  15 éves a kollégium - augusztus 27.
24eves

A mai napon ünnepeltük a Boldogasszony Iskolanővérek Leánykollégiumának 15 éves évfordulóját.

Nővérek, dolgozók, öregdiákok, jelenlegi diákok és szülők együtt adtak hálát Istennek az elmúlt 15 évért.

 
  Az utolsó kollégiumi este - június
25este

Az utolsó kollégiumi estén fagylalttal és közös játékkal örvendeztünk a vakációnak.

Képek >>

 
  Ballagás - május 7.
26ballagas

Május elején elbúcsúztunk végzős diákjainktól.

Szentmisével és agapéval ünnepeltük, hogy a középiskola befejezésével ők is megkezdték a nagybetűs Életet.


Képek >>

 
  Lelki hétvége - április 15-17.
27lelki

A tavaszi kollégiumi hétvégén értékes lelki programokon vehettünk részt.

Összekovácsolódtunk mint közösség, és sok szép élménnyel gazdagodtunk.

Képek >>

 
  A szegedi Karolina Iskola kollégistáinak látogatása - április 2-3.
 28karolina  
 
  Jutalom hétvége Tahiban - március 4-6.
29tahi

Március első hétvégéjén Regina nővér jóvoltából a kollégium diákjai közül négyen egy középiskolás lányoknak szervezett lelkigyakorlaton vehettünk részt Magyarországon, a Dunakanyarban.

A program pénteken este kezdődött, ismerkedési feladatokkal, játékokkal. 12 résztvevő volt, így hamar összeismerkedtünk a tatai és a szegedi lányokkal. Ez a kis létszám igen családiassá és meghitté tette a hangulatot.

A hétvége témája vágyakozásaink és várakozásaink voltak. A programot Mézinger Gabriella és Tyukodi Beáta testvérek vezették, akik a Jézus Szíve Társaságának tagjai.

A beszélgetések, kreatív feladatok, imák kiszakítottak bennünket a mindennapi, megszokott életünkből. Időnk jutott arra, hogy csak magunkkal foglalkozzunk és hogy mélyebben magunkba tekintsünk. Elgondolkodhattunk értékeinkről és vágyainkról, az életünk valódi értelméről. Jó volt hallgatni a többi lány véleményét és gondolkodásmódját, megállapítottuk, hogy mennyire hasonlítunk, annak ellenére, hogy különböző helyekről jöttünk.

Szabadidőnkben sétáltunk a kertben, a faluban és a Duna-parton, a szép tavaszias idő kellemessé tette a délutánjainkat.

Vasárnap ebéd után indultunk haza. Útközben megálltunk Budapesten, és bár igen fújt a szél, jó volt a Parlamentet körül sétálni, mert még egyikünk sem látta korábban a magyar fővárost.

Lelkileg feltöltődve értünk haza, és újult erővel láttunk neki a ránk váró feladatoknak.

Győri Brigitta, Nyári Enikő, Szántó Nikoletta, Szunyi Noémi


Képek >>

 
  Farsangi bál - március 2.
30farsang

 

Képek >>

 
  Kirándulás Makóra - február 15.
31mako

A téli szünet utáni napokban, amint visszaérkeztünk a kollégiumba, nagy örömmel hallgattuk Regina nővér beszámolóját, amelyben elmondta, hogy egy pályázati támogatás által részt vehetünk egy magyarországi kiránduláson. 
Hűvös kedd reggelre (hajnalra) ébredtünk. Izgalommal töltött el minket a várakozás, örömmel néztünk elébe a napnak, amelyet együtt tölthetünk kollégista társainkkal. Makó felé utazva a buszon még kissé álmosan gyakoroltuk az énekeket a szentmisére.

Megérkezvén a Szignum iskolába, kíváncsian léptünk be az ottani diákok tantermébe és érdeklődve figyeltük az ott történő oktatást. Sok makói diákkal összeismerkedtünk, elbeszélgettünk az ottani és a hazai oktatásról, életmódról, emberekről… Találtunk olyan dolgokat, amelyekben párhuzamot tudtunk vonni, de olyanokat is, amelyekben teljesen mások a körülményeink. Örülünk, hogy több baráti kapcsolat is kialakult közöttünk.

A fenséges ebéd elfogyasztása után – amit köszönünk a Kalász étteremnek – Kómár Mátyás vezetésével rövid városnézés keretében ismerkedhettünk Makó történelmével és híres embereivel. Ezután a József Attila Múzeumba mentünk, ahol megtudtuk, hogy a város sokmindenről ismert, de legfőképpen a hagymáról.

A múzeumlátogatás után Kiszomborra buszoztunk, ahol a település sok műemléke közül a legrégebbit, a rotundát tekintettük meg, majd szentmisén vettünk részt. Különös érzéssel töltött el bennünket, hogy Attila atya imádkozott értünk, közösségünkért, megáldott minket és családjainkat, és háláját fejezte ki azért, hogy gitároztunk, énekeltünk és a zomboriakkal együtt ünnepelhettünk a szentmisében. Mise után a zombori nénik fenséges agapéval kedveskedtek nekünk, nagyon köszönjük a finomságokat és a szeretetüket!

Kissé fáradtan, de sok-sok élménnyel gazdagodva indultunk vissza Nagybecskerekre. Reméljük, hogy a makói diákok is eljutnak majd egyszer hozzánk és ők is ilyen nagy lelkesedéssel mesélnek majd a kirándulásukról, mint mi.

A kollégista lányok nevében szeretnénk megköszönni Regina nővérnek a lehetőséget, hogy eljuthattunk Makóra! És köszönjük mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen szép napot tölthettünk Magyarországon.

Csőke Anikó és Karvák Anikó