Dom učenika Karolina Satmari

Hungary-Flag-icon

Predstavljanje

bemutato7

Dom učenika Karolina Satmari

Predstavljanje

bemutato7

Domom učenika Satmari Karolina upravlja Fondacija Spes, a pedagoškim radom upravlja red Školske Sestre od Naše Gospe (SSND) iz Mađarske. Tokom školske godine u domu žive ženska deca uglavnom Mađarske nacionalnsti iz Vojvodine, koje pohađaju srednje škole, ili studiraju na visokom obrazovanju, a istovremeno im pruža mogućnost da rastu i razvijaju u mađarskom okruženju. Dom učenika daje značajnu ulogu u opstanku mađarskog srednjoškolskog obrazovanja u Zrenjaninu.

Podaci

Zvaničan naziv: Dom učenika „Karolina Satmari”

                             Szathmáry Karolina Kollégium

Godina osnivanja: 1880 (funkcionisalo do 1944)

Ponovno uspostavljanje: 1996

Zvanično ime Dom učenika „Karolina Satmari“ dobija: 2016

Adresa: 23 000 Zrenjanin, Dr. Slavka Županskog 3.

PIB: 112810919

Matični broj: 08972150

Tekući račun: 325-9500700191286-92

Websajt: www.kollegiumbecskerek.rs

E-mail: koll.becskerek@gmail.com

Broj mesta: 61 osoba

Kratak istorijski pregled

Blažena Marija Terezija od Isusa Gerhardinger, osnovala je 24. oktobra 1833. godine u Bavarskoj Kongregaciju Siromašnih Školskih Sestara od naše Gospe (danas Školske Sestre od naše Gospe). Osnivačica reda, koja je radila kao učitelj, videla je obrazovanje kao potrebu koja

  • zahteva globalnu viziju i sveobuhvatan osećaj odgovornosti,
  • prenosi i neguje vrednost,
  • nastoji da izgradi pravednije društvo.

Blažena Marija Terezija od Isusa Gerhardinger

Suprotno shvatanju svog vremena, smatrala je da je višestruko vaspitanje i  obrazovanje devojčica iz siromašnih slojeva neophodno i korisno za društvo. Po molbi temišvarskog biskupa Šandora Čajagija 1858. godine školske sestre su došle u Mađarsku  naselile u Temišvaru i otvorile školu. Odavde se taj poredak (red) proširio na ostale teritorije Mađarske.

Osnivanje samostana i škole u Zrenjaninu vezuje se za ime Karoline Satmari, koja je bila supruga Šamuela Satmarija, bivšeg glavnog geometra Torontalske županije. Nakon što je ostala udovica, testamentom iz 1867. godine zaveštala je znatnu sumu za potrebe izgradnje samostana i u svrhe devojačke škole.

Karolina Satmari

Njenu viziju je ostvario Šandor Bonaz biskup crkvene Čanadske županije. Njegova zasluga je što je 1880. godine u Zrenjaninu izgrađen kompleks zgrada, u kome je pod rukovodstvom školskih sestara počeo da radi samostan, samostansku crkvu, rimokatolički devojački institut i školu. Kada je institut osnovan, osnovan je i učenički dom, što ukazuje da svoju delatnost proširuje ne samo na gradske devojke, već i na devojke sa sela. Vaspitni, obrazovni rad je potpuno obustavljen 1944. godine nakon ulaska Crvene Armije. Zgrada je nacionalizovana, a sestre su mogle da obavljaju samo parohijske poslove.

1996 godine sestre su jedinstvenom inicijativom u banatu, primile nekoliko mađarskih devojčica sa sela da žive  u svom domu u ulici Cara Dušana. U narednim godinama uz pomoć matice Mađarske i drugih donatora, samostan je proširen i osnovan je internat, čiji je prvi rukovodilac bila sestra Gizela M. Rac.

Nakon restitucije imovine 2010. godine, sestrama je vraćen značajan deo nekadašnje zgrade (sadašnji dom učenika), koja je već bila u veoma trošnom stanju. Nisu mogli iz sopstvenih finansija da reše renoviranje. Mađarska Vlada po želji ovdašnjih mađara, kupila je zgradu uz pomoć fondacije Gabora Bethlena i registrovala zgradu na Zrenjaninsku Biskupiju, čije je renoviranje izvršeno iz mađarskih sredstava. Primopredaja renovirane i novoopremljene zgrade obavljena je 11. juna 2020. godine. U njemu od 1. septembra 2020. godine rade dve institucije, mađarski kulturni centar i „ Karolina Satmari“ dom učenika.

„I u ovim krajevima, iza nas je hiljadugodišnja mađarska prošlost,
što daje hiljadu razloga za to,
da svakim iskušenjima,
uprkos svim mukama i brigama,
gledamo u budućnost sa verom.ˮ

(Laslo Kever, 11. 06. 2020. godine ceremonija primopredaje internata)

Támogatóink